Studentska finansijska skripta

  • Iskustvo koje mi pomaže da bolje razumem finansije

Prva lekcija: Razlika između debitnih i kreditnih kartica?

 

Ulazak u svet finansija nosi mnoštvo izazova. Ukoliko ste se do sada susretali sa studentskim kreditima ili stipendijama, možda su vam poznati termini kao što su kredit, kamata ili debitna kartica.
Međutim, kada je reć o kreditnoj kartici stvari postaju malo komplikovanije.

Neke od osnovnih razlika koje bismo izdvojili su:

 

 

Kreditna kartica

Debitna kartica

Poreklo sredstava na kartici

Pozajmljujete novac kod Banke   Novac dolazi direktno sa vašeg tekućeg računa

Raspoloživa sredstva

Imate ograničenje iznosa koji možete pozajmiti, obično na osnovu vaše kreditne sposobnosti-- kreditni limit Možete pristupiti samo novcu koji je dostupan na vašem računu ili preko uz određene naknade (dozvoljeno prekoračenje)

Kako se troše sredstva sa kartice

Kada koristite karticu, Banka vrši plaćanje trgovcu iz sredstava vašeg odobrenog limita, dok vi mesečno plaćate Banci određeni iznos dospele rate. Kada koristite karticu, odmah se zadužuje vaš tekući račun.

Potrošnja

Možete da obavite kupovinu čak i ako u trenutku kupovine ne posedujete novac, tako da možete lako preći preko budžeta.  Prisutna su konkretna ograničenja potrošnje po osnovu raspoloživih sredstava na vašem računu, što vam može pomoći da ostanete u budžetu

Potencijalni troškovi

Kamata se obračunava samo na iskorišćeni iznos kreditnog limita. Kamata se se ne obračunava ako potrošeni iznos svakog meseca vraćate Banci u celosti.  Ne obračunava se kamata s obzirom da koristite sopstvena sredstva.

Internet plaćanja

Za kupovinu na internetu potrebna su tri podatka sa Vaše kartice - broj kartice, datum isteka i CVV2/CVC2 kod (trocifreni broj sa poleđine vaše kartice). U cilju dodatne sigurnosti prilikom internet plaćanja, Banke obezbeđuju dodatnu autentifikaciju korisnika putem jednokratne lozinke. Za kupovinu na internetu potrebna su tri podatka sa Vaše kartice - broj kartice, datum isteka i CVV2/CVC2 kod (trocifreni broj sa poleđine vaše kartice). U cilju dodatne sigurnosti prilikom internet plaćanja, Banke obezbeđuju dodatnu autentifikaciju korisnika putem jednokratne lozinke.

Pogodnosti

Mnoge kartice nude različite popuste i pogodnosti, učešće u različitim loyalty programima, uz mogućnost osvajanja povraćaja novca (cash back) ili poklon kartice. Mnoge kartice nude različite popuste i pogodnosti, učešće u različitim loyalty programima, uz mogućnost osvajanja povraćaja novca (cash back) ili poklon kartice.

Zaštita od prevare

Ako svoju karticu izgubite, možete je odmah blokirati putem mobilnog ili Internet bankarstva, i tako sprečiti zloupotrebu. U slučaju zloupotrebe, s obzirom da se ne radi odmah zaduženje vaših sredstava, pokretanjem reklamacionog postupka izbeći ćete sopstvene troškove. U slučaju gubitka ili krađe kartice, možete je odmah blokirati pozivanjem Korisničkog servisa, i tako sprečiti zloupotrebu, što je opet značajna prednost u odnosu na nošenje gotovine sa sobom.